3.3.2008

Armenian vaikeat paivat

Kuten usein kay, Kaukasian tapahtumat ovat jaaneet maailman muiden uutisten, tassa tapauksessa Venajan talla kertaa kovin ennalta-arvattavien presidentinvaalien varjoon.

Helmikuun 19. paivan presidentinvaalit voitti virallisesti Serzh Sarkisian, mutta vaalit laukaisivat protestien aallon eri puolilla maata. Viikonloppuna mellakkapoliisi hajoitti mielenosoitukset vakivaltaisesti. Kuolonuhrien maara vaihtelee eri valineissa, mutta muunmuassa BBC puhuu kahdeksasta kuolonuhrista poliisien ja mielenosoittajien valisissa yhteenotoissa. Palaneiden autojen ja rikottujen ikkunoiden kuvat kertovat Armenian lahihistorian ehka pahimmista levottomuuksista. Seka istuva presidentti Robert Kotsharian etta opposition ehdokas, entinen presidentti Levon Ter-Petrosian ovat vedonneet kansaan tilanteen rauhoittamiseksi. Myohaan lauantaina Kotsharian julisti maahan hatatilan, joka on voimassa maaliskuun 20. paivaan asti.

Suomen kannalta kiintoisaa on se, etta Suomen ETYJ-puheenjohtajuus pakottaa reagoimaan. ETYJ:in nettisivujen mukaan Ilkka Kanerva lahetti erityislahettilaansa, suurlahettilas Heikki Talvitien Jerevaniin auttamaan poliittisen kriisin ratkomisessa.

Samaan aikaan ETYJ, erityisesti sen vaalitarkkailuelin ODIHR, potee uskottavuuskriisia. Armenian vaalien julistaminen paaosin demokraattisiksi sai aikaan vastalauseiden vyoryn. Jarjestoa syytetaan kyvyttomyydesta paljastaa vaarinkaytoksia vaaleissa. Toisaalta moni vahemman demokraattisista entisista neuvostotasavalloista Valko-Venajasta Uzbekistaniin pitaa ODIHR:ia paikallista oppositiota tukevana lannen kasikassarana. Tuoreessa muistissa on myos hassakka Venajan presidentinvaalitarkkailun ymparilla.

Myos Georgian oppositio oli kovin tyytymaton lantisten tarkkailijoiden toimintaan, joskaan kovaaanista kritiikkia ei kuulunut. Kiintoisa yhteensattuma on se, etta seka Sarkisian etta Saakashvili saivat vaaleissa parin kymmenyksen tarkkuudella 53 prosenttia aanista - sopivan paljon valttyakseen toiselta kierrokselta, ja sopivan vahan joutuakseen syytetyksi laajamittaisesta vaalivilpista.

Opposition kannattajat molemmissa maissa ovat sita mielta, etta vaaleja vaarennetaan. Eraan armenialaisen oppositiojournalistin sanoin: "Ei se ole tarkkailijoiden vika, etteivat he tieda, miten vaarentaminen tapahtuu. Vilppitekniikat ovat niin mielikuvituksellisia, etta viattomalle lantiselle demokratia-aktivistille ei tule mieleenkaan epailla niita!"

Oli miten oli, Armenian kriisi on syvempi kuin on osattu odottaa. Heikki Talvitie saa kayttaa kaikki diplomaatin taitonsa neuvotellessaan maan ulos kriisista - eivatka ETYJ:in uskottavuusongelmat helpota hanen tehtavaansa.

Ei kommentteja: