17.10.2008

Katsaus Neuvostoliiton suomenkielisen kirjallisuuden historiaan

Uutuusteos kokoaa Neuvostoliiton suomenkielisen kirjallisuuden historian

Pauli Kruhsen ja Anteron Uiton kirjoittama Suomea rajan takana 1918-1944 -teos sisältää Neuvostoliitossa suomeksi julkaistun kirjallisuuden historian. Siitä selviää mm. Kustannusliike Kirjan dramaattiset vaiheet ja avautuu uusia näkökulmia tuhansien suomalaisten kuolemiin Stalinin ajan vainoissa. Teoksen julkaisee Kansalliskirjasto.

Bibliografia kattaa 3 566 Neuvostoliitossa painettua suomenkielistä ja 270 karjalankielistä teosta. Useimmat näistä kirjoista muuttuivat bibliofiilisiksi harvinaisuuksiksi jo 1930-luvun lopun puhdistuksissa. Itä-Karjalan sotasaalisarkisto näki paljon vaivaa etsiessään näitä julkaisuja, mutta hävityn sodan jälkeen kirjakokoelmasta haluttiin vaieta.

"Teos on traaginen yhteenveto suomalaisten punaisten kohtaloista itärajan takana kansalaissodan jälkeen. Heidät tuhottiin lähes kokonaan 20 vuodessa. Jatkosodan lopussa suomalaiset onnistuivat vielä pelastamaan suuren osan heidän kulttuuristaan tutkimuksen käyttöön - tätä aineistoa on käytetty ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa nyt julkaistavassa teoksessa", toteaa teoksen kirjoittaja ja tietokirjailija Antero Uitto.

Teoksessa luetteloidut kirjat ja niihin liittyvä historia avaavat tuoreen näkökulman lähialueemme suomalaisen kulttuurin kohtalonhetkiin.

Teoksen julkistustilaisuus on Helsingin kirjamessuilla lauantaina 25.10. klo 13 BTJ Kustannuksen osastolla 6f58.

Pauli Kruhse ja Antero Uitto: Suomea rajan takana 1918-1944: Suomenkielisen neuvostokirjallisuuden historia ja bibliografia
395 s. + 4 s. väriliite. Nid. Ovh 49 euroa.

Lisätiedot ja arvostelukappaleiden tilaukset:
Kustannuspäällikkö Tero Norkola, puh. 0400 882 700
tero.norkola@btj.fi
www.btj.fi

...

BTJ Kustannus on tietokirjoihin erikoistunut kustantamo, joka on osa BTJ Finland Oy:tä. BTJ Kustannus julkaisee vuosittain yli 50 tietokirjaa, pääasiassa kirjallisuuden ja kulttuurin eri aloilta.

Ei kommentteja: